Hoe wordt mijn MKB / ZZP website beter gevonden in google

Hoe wordt mijn MKB / ZZP website beter gevonden in google

Wat is zoekmachine optimalisatie?

De meeste mkb bedrijven hebben al een website, maar veel van deze websites worden slecht gevonden in de zoekresultaten van Google.
Een belangrijke reden dat deze websites op een lagere positie weergegeven worden is dat veel van deze websites niet goed bijgehouden worden en hierdoor niet voldoen aan factoren voldoen die Google hanteert om een website op een goede positie weer te geven.
Het is in de meeste gevallen niet nodig om een compleet nieuwe website te laten maken maar door je energie te steken in verbetering van je bestaande website kun je ervoor zorgen dat je op korte termijn beter gevonden wordt in Google.
Door de goede zoekwoorden te gebruiken en je website up to date te houden kun je ervoor zorgen dat jouw website altijd op de eerste pagina van de zoekresultaten getoond wordt. Want zeg nou zelf, hoe vaak kijk je verder dan de eerste pagina van de zoekresultaten?
Weergave van je website op de 2e, 3e pagina of nog verder zal je in de meeste gevallen maar weinig bezoekers opleveren.
SEA ( search engine advertising)
Iedereen die naar iets op zoek is geeft tegenwoordig een zoekopdracht in in Google, de Gouden Gids wordt door niemand meer gebruikt.
Men maakt gebruik van zoekmachines om producten of leveranciers te vinden. Als jouw website slecht schoort in de zoekmachines heb je dus een probleem want veel potentiële klanten zullen je website en dus jouw bedrijf niet weten te vinden. Je kunt ervoor kiezen om Adwords ( advertenties in Google) in te zetten om je klanten te bereiken, maar een groot nadeel van adwords is dat deze advertenties je constant geld zullen kosten en dat het aantal kliks naar je website vaak tegenvalt.
SEO ( search engine optimalisation)
Een goede zoekmachine notering kun je bereiken door Seo ( zoekmachine optimalisatie) in te zetten, dit houd in dat je je website moet optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden die relevant zijn voor je bedrijf of het soort business dat je onder de aandacht wilt brengen.
Met alleen het optimaliseren van je website kom je er tegenwoordig al lang niet meer en een aantal factoren buiten je eigen website om hebben een minsten net zo grote of misschien een nog wel grotere invloed op de vindbaarheid van een website in Google.
 
Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, …
Zoekmachineoptimalisatie – Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoekmachineoptimalisatie
Factoren die belangrijk zijn voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines
Als je een zoekopdracht ingeeft in Google dan geeft dit het volgend resultaat:
Eerst worden er 4 betaalde advertenties weergegeven ( Google ads), gevolgd door 10 weergaven van websites die in de ogen van Google het beste overeenkomen met de ingegeven zoekopdracht. Na deze 10 gevolgd door nog eens 3 Google ads en een aantal gerelateerde zoekopdrachten die sterk verwant zijn aan de ingegeven zoekopdracht.
Een goede vindbaarheid van je website zorgt ervoor dat je site wordt weergeven in de 10 resultaten op de eerste pagina van Google.
Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw pagina hier terecht komt?
Ten eerste moet je website zo opgebouwd zijn dat de zoekrobot van de zoekmachines je website goed kan lezen en beoordelen ( crawlen) en duidelijk weet wat het onderwerp van een bepaalde website is.
 

1. Hoe wordt je je website gevonden in Google?

Een website wordt gevonden in google door  relevante zoekwoorden in de teksten van een pagina op een website te plaatsen en deze teksten te optimaliseren voor dit bepaalde zoekwoord.
Hiermee maak je het voor Google duidelijk waar een artikel over gaat en Google bepaald aan de hand van deze zoekwoorden of dit artikel voldoet aan een zoekopdracht die ingegeven wordt door iemand die op zoek is naar het product of dienst dat wordt aangeboden in het betreffende artikel.
Door in Google een relevante zoekterm in te geven waarop je gevonden wilt worden kun je zien of jouw website de gewenste positie in de zoekresultaten wordt weergegeven.
Is dit niet het geval dan zul je aan de slag moeten om de vindbaarheid van je website te verbeteren.
Je kunt dit doen door zelf aan de slag te gaan of door iemand in te huren die gespecialiseerd is in SEO.
Voor de  meeste ondernemers zal het echter bijna onmogelijk zijn om een website goed te laten ranken mede omdat zoekmachine optimalisatie complex is en van veel verschillende factoren afhankelijk, ook is zoekmachine optimalisatie een ongoing proces dat betekend dat je regelmatig tijd en energie moet investeren om een goede vindbaarheid te continueren.

2. Onpage optimalisatie

Om een website goed vindbaar te maken in Google zijn een aantal zaken belangrijk.
De indeling van een website, kunnen de crawlers van de zoekmachine de website goed lezen en zijn alle pagina’s en artikelen makkelijk vindbaar?
Is het voor de zoekmachines duidelijk waar de website over gaat en maak je naast tekst ook gebruik van andere elementen die een bijdrage leveren  om de onderwerpen te benadrukken, zoals afbeeldingen, video’s enz.
Een goede pagina indeling maakt dat  bezoekers en Google een artikel goed kunnen lezen
 • Gebruik  zoekwoorden in titels, metatags en in de inhoud van je pagina’s.
 • Schrijf je artikelen met de bezoeker in gedachte en niet alleen voor Google. Zorg dat je artikel goed is geschreven, makkelijk leest en informatie bied waar de bezoeker wat aan heeft. Laat de zoekterm een paar keer in het artikel voorkomen en maak gebruik van synoniemen om het onderwerp te beschrijven. Als je een bepaalde zoekterm te veel gebruikt in een bepaald artikel zullen de zoekmachines dit zien als over optimalisatie ( spam) en resulteren in een lagere notering in de zoekresultaten.
 • Geef je pagina’s goede titels en beschrijving. De titel zie je terug in de zoekresultaten. De beschrijving moet meteen duidelijk maken waar die pagina over gaat.
 • Gebruik metatags. Een metatag is een code in de programmering die informatie geeft over een pagina. Metatags staan in de broncode van je website, dus zijn in principe niet te zien voor gebruikers. Maar zoekmachines gebruiken deze metatags wél om je website te indexeren.
 • Check of er geen foute links op je site staan. Zorg ervoor dat zowel interne als externe links naar de juiste pagina’s leiden.
 • Zorg ervoor dat de webpagina’s goed te ‘lezen’ zijn voor zoekrobots. Als het lang duurt voordat je pagina laadt of als de code onjuist is, dan heeft de zoekrobot moeite om te ‘crawlen’ en zie je dit terug in de zoekresultaten (voor een check hiervan ga je naar http://www.google.nl/webmasters).
Maak je gebruik van social media zoals Google+, Facebook, Youtube enz?
Social signalen zijn voor Google een indicatie dat een website aktief is, want zeg nou zelf: ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft tegenwoordig wel een Facebook pagina, Twitter account of Pinterest profiel. Google mijn bedrijf en Youtube zijn onderdeel van Google en voor een goede vindbaarheid van je website dus 2 platforms waarvan je zeker gebruik moet maken.
Is je website goed leesbaar op mobile apparaten
Steeds meer mensen maken gebruik van hun mobile telefoon om een website te bezoeken. Als jouw website niet mobiel vriendelijk is of slecht leesbaar zul je hier klanten mee verliezen. Ook verschillen de resultaten bij een zoekopdracht op een mobiel apparaat met die van een pc en geeft Google de voorkeur aan sites die mobiel vriendelijk zijn. Een ander groot voordeel is dat als iemand een zoekopdracht ingeeft op een mobiel apparaat, de zoekresultaten worden weergegeven die het beste overeenkomen met de locatie waar de betreffende persoon zich op dat moment bevind.
De laadsnelheid van je website
Een andere factor die van invloed is op de weergave in de zoekresultaten is de laadsnelheid van een website. Als je website erg langzaam laad zullen veel bezoekers niet het geduld op kunnen brengen om hierop te wachten en snel weer een andere website gaan zoeken ( misschien die wel van je concurent) . Als veel bezoekers snel een pagina verlaten is dat in de ogen van Google een teken dat ze niet de informatie waar ze naar op zoek waren hebben gevonden, en hierdoor zal Google je belonen met een slechtere notering in de zoekresultaten.

3. Off Page optimalisatie

Naast een aantal factoren die van belang zijn die je toe kunt passen om een website zelf zoe goed mogelijk te optimaliseren voor Google zijn er nog een aantal externe factoren van belang voor een goede vindbaarheid van een website.
Gebruik maken van social media is niet alleen maar om direct meer bezoekers naar je website te trekken maar levert ook een bijdrage aan de vindbaarheid van een website. Een Google mijn bedrijf pagina is een element dat door veel website bezitters over het hoofd wordt gezien maar is zeker als je de vindbaarheid van je website voor een mkb of zzp bedrijf dat hoofdzakelijk klanten in een bepaalde regio bediend een factor die je zeker moet gebruiken. Mede doordat je hiermee aan Google duidelijk maakt met een legitiem bedrijf te maken te hebben. Ook Youtube is onderdeel van Google en samen met een paar andere social media platforms kun je ervoor zorgen dat je snel enkele links en connecties naar je website opbouwd.
Bedrijfs vermeldingen of citations
Voor elk bedrijf zijn er wel bedrijfsvermeldingssites of brance sites te vinden waar je je site aan kunt melden. Door je aan te melden op enkele van deze sites genereer je een backlink ( link naar jouw site) , maar ook bied je bezoekers van deze verzamelsites de mogelijkheid om via deze link jouw site te bezoeken. Hierdoor krijg je bezoekers naar je site die je zonder deze link waarschijnlijk je site niet zouden hebben gevonden.
Door actief deel te nemen aan forums die gerelateerd zijn aan jouw bedrijfsactiviteit bieden een mooie gelegenheid om een backlink naar jouw site te plaatsen en bezoekers naar je site lokken en hierdoor meer omzet genereren.
 Het aantal backlinks bepaald mede de populariteit van een website, zijn er andere belangrijke sites die linken naar jouw site?
 • Check deze onderdelen gratis op http://seo.mkbservicedesk.nl/. Deze site geeft je een score voor elk onderdeel en laat je zien welke gebieden aandacht verdienen als je aan de slag wilt met zoekmachine optimalisatie

4. Kies de juiste zoektermen

Kies verschilllende zoektermen ( zoekwoorden) waarop je gevonden wilt worden. Heb je  bijvoorbeeld een timmerbedrijf in Tilburg, dan kun je natuurlijk een artikel plaatsen over een “timmerbedrijf” maar de kans dat je door een potentieele klant gevonden gaat worden is erg klein doordat de term timmerbedrijf veel te algemeen is en je met veel concurende bedrijven te maken hebt die voor dezelfde zoekterm gevonden willen worden. Door de zoekterm specifieker te maken zoals bijvoorbeeld “timmerbedrijf Tilburg” is de kans om gevonden te worden door klanten die specifiek op zoek zijn naar een timmerman in Tilburg. Een andere zoekterm zou bijvoorbeeld “timmerbedrijf Jansen” of “timmerbedrijf Jansen Tilburg” kunnen zijn.
Door artikelen te schrijven die geoptimaliseerd zijn voor een of twee zoektermen is de kans dat je goed gevonden wordt een stuk groter.

Op internet zijn een aantal tools te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden. Voor de meeste regionale bedrijven is het vaak niet zo heel erg moeilijk om zoekwoorden te vinden die een goede bijdrage leveren aan de vindbaarheid van een website, uitgezonderd enkele competitieve branches in grotere steden.

5. Check of je contactgegevens compleet zijn en kloppen

Als mkb of zzp bedrijf wil je dat klanten contact met je opnemen. Het is daarom erg belangrijk dat ze deze informatie snel kunnen vinden en dat deze gegevens kloppen en voor op de front-page of beter nog op elke pagina van je website te vinden zijn zonder dat een bezoeker eerst door 3 pagina’s heen moet worstelen om de contact informatie te kunnen vinden.
Het is zaak om het voor de klant zo laagdrempelig mogelijk te maken om contact met je op te nemen.
Staat je telefoonnummer groot op de homepage?
Kunnen bezoekers je emaillen of kunnen ze een contactformulier invullen?

6: Breng  je vernieuwde website onder de aandacht

Als je er alles aan gedaan hebt om je website zo goed mogelijk te optimaliseren kun je de buitenwereld van je nieuwe of vernieuwde website op de hoogte brengen.

 • Je kunt op al je social media sites je volgers laten weten dat je site is vernieuwd en dat ze zeker eens een kijkje moeten nemen
 • Klanten en leveranciers vragen of ze een link naar jouw website willen plaatsen
 • Actief deelnemen aan forums die gerelateerd zijn aan jouw business of bedrijf
 • Start een korte Adwords of Facebook campagne
 • Plaats een link naar je website op goede bedrijfsvermelding sites
 • Start met een nieuwsbrief om contact te houden met bestaande klanten

Plaats op zoveel mogelijk sites een link naar website en als het mogelijk is ook je NAP ( naam adres plaats)  en telefoonnummer
ook op je andere promotie materialen zoals: reclame borden of spandoek, flyers, visitekaartjes enz.

7. Een Actieve Website

Door regelmatig nieuwe artikelen op je website te plaatsen houd je je website in beweging, hierdoor zullen bezoekers eerder geneigd zijn om af en toe eens terug te komen om je website te bezoeken. Een website waar nooit iets gebeurd is voor niemand interessant, niet voor bezoekers, maar ook niet voor Google.
Actieve websites met kwalitatieve artikelen met inhoud waar een bezoeker wat aan heeft worden door Google ook hoger gewaardeerd.